Om Hakon Post

HAKON CHRISTENSEN  HAR DEN 1 MARTS VÆRET LANDPOST
I ÅRRE I 40 ÅR

Jeg er udlært murer men i vinteren 1939-40 var det ikke til at opdrive et arbejde inden for mit fag så får man jo sine lyse øjeblikke og jeg søgte et job som postbud jeg ville meget hellere være murer, men som en overgang, kunne det være meget godt – således fortæller landpost Hakon CHRISTENSEN Årre om sin start inden for post og telegrafvæsenet selvom han egentlig kun ville være postbud indtil han kunne vende tilbage til murerfaget, kan han lørdag l marts fejre 40 års jubi¬læum som landpost i Årre postdistrikt, i de første år ville jeg gerne have været tilbage til murerfaget, men jeg blev som postbud og det har jeg aldrig fortrudt. Det skal dog ikke være nogen hemmelighed at det bestemt ikke var nogen guldgrube at være post, så jeg måtte arbejde ved siden af i den første tid fik jeg 114 kr. om måneden og skulle give 90 kr. for kost og logi så det var rart at kunne supplere lommepengene, ved at arbejde som murer. Da vi havde været gift et par år købte vi hus i Årre sælge¬ren lavede smørdritler til mejeriet og den virksomhed skulle følge med huset, jeg måtte så lave smørdritler tidligt om morgenen cykle ud med posten lidt senere, og slutte dagen som murer.
I de første år cyklede jeg rundt men i 1946 søgte jeg, og fik tillad¬else ti! at køre post turen på motorcykel, da havde jeg 62 afleverings steder alle på landet, men nu har jeg 220 steder, og i senere år er post tasken blevet tungere og tungere så det var rart da jeg i 1967 fik bil selvom det nok kan være hårdt at skulle ud og ind af en bil ca. 150 gange om dagen det ville hjælpe gevaldigt hvis førersædet sad noget højere selvom jeg ikke har fortrudt at jeg er blevet inden for post væsenet i 40 år var det nok så festlig i de første 25 år da kendte man alle på ruten og de fleste var hjemme når man kom da blev man budt på kaffe mange steder og op til jul var det særlig festlig da var kasket¬ten som regel fuld af cigarer når turen var endt – hvis nogen af de ældre bad om det kunne vi også tage en købmandskurv med eller snakke med dem hvis de havde behov for det – i dag er der sjælden nogen hjemme når posten kommer og i byen er der kommet så mange nye til som man slet ikke kender.
Der er også sket en stor udvikling i både postmængde og arten af posten det var en stor dag tidligere hvis jeg havde 5000 kr. med til¬bage til posthuset, i dag kommer jeg sommertider hjem med 10.0000 kr. før i tiden skulle der kun betales amt stue skatter og renter et par gange om året til posthuset mens der i dag er utroligt meget der går via postgirokontoret – det er dog ikke blevet mere besværligt at holde rede på pengene nok 90 % af pengene betales i dag i check udskrevet på den nøjagtige beløb mens man tidligere enten fik kontanter eller støre checks udstedt af mejerier eller slagterier – tidligere var der også flere private breve nu skriver folk ikke meget til hinanden men i  stedet har vi fået en masse reklamer og adresseløse forsendelser før i tiden var det kun op til et valg der blev sendt reklamer ud men det sker sjældent ved valgene i dag – nu er man begyndt at snakke om at postbuddet også skal fungere som en slags socialmedarbejder en ide som man har hentet i Sverige for år tilbage var postbudene faktisk en slags socialmedarbejder blot i det stille vi snakkede med folk viste hvis der var et eller andet galt og hjalp på forskellig måde i dag tror ikke at del er så stor brug for det i Danmark og afstandene betyder jo ikke længere noget og de fleste er jævnligt i kontakt med pårørende eller andre siger HAKON CHRISTENSEN der indtil for 2 år siden stadig arbejde som murer om eftermiddagen – han starter nu med at sortere posten ved 7 tiden og en time senere er han parat til at køre ud mandag til fredag er han sjældent hjemme før kl. 14 – jeg er knap 63 år og kan fortsætte til jeg blir 70 og har ikke tænkt mig at stoppe før for hvad skulle jeg egentlig så få tiden til at gå med siger HAKON CHRISTENSEN Årre –  Jyllerup Ruten.
FRU HAKON CHRISTENSEN blev postmester for Årre brev samlingsted i  1965 indtil det blev nedlagt.